بررسی کیس گیمینگ MSI Aegis Ti5
پیسی یا کنسول؟ شاید یکی از سؤالهای همیشگی پس ذهن گیمرها همین باشد. خیلی از گیمرها پاسخ را یافتهاند و بین دو پلتفرم محبوب بازی، یکی را برای همیشه انتخاب کردهاند. اینروزها احتمالا قیمتهای نجومی سختافزار و هزینهی بالای سر هم کردن سیستمهای گیمینگ، یافتن پاسخ سؤال بزرگ را برای بسیاری از گیمرهای مردد هم راحتتر کرده است: کنسول با سختافزار قدرتمند اما قیمت بسیار معقولتر.
اما فارغ از هر شرایطی، نباید از حق بگذریم؛ چه پیسی گیمر باشید یا کنسول گیمر، نمیتوانید شگفتی و برق چشمهایتان را بعد از دیدن سیستمی که بازیهای جدید را با آخرین تنظیمات گرافیکی و فراتر از حد تصورتان اجرا میکند، انکار کنید. کیس گیمینگ MSI Aegis Ti5 با طراحی منحصربفرد و سختافزار حسرتبرانگیزش، حداقل در نظر ما کاربران ایرانی یک کالای بسیار لوکس به حساب میآید. اما برای همهی خورههای تکنولوژی، حتی سفر به لبهی این دنیای همیشه در حال پیشرفت هم میتواند تجربهای هیجانانگیز باشد. اگر شما هم با ما موافقید، در این سفر همراه زومیت باشید.
طراحی و کیفیت ساخت کیس گیمینگ Aegis Ti5
با اولین نگاه به کیس گیمینگ MSI احتمالا سناریوهای متعددی به ذهنتان خطور میکند: استارکرفت، هیلو، روبوکاپ، ترمیناتور... Aegis Ti5 تصویر آشنایی از بازیها و فیلمهای علمی-تخیلی پیش رویتان ترسیم میکند. تایوانیها در زبان طراحی Aegis Ti5 المانهای یک دستگاه گیمینگ را به شکل منحصربفردی پیادهسازی کردهاند. برخلاف بسیاری از کیسهای گیمینگ موجود در بازار که چشممان به دیدنشان عادت کرده است، در Aegis Ti5 هیچ لبه یا گوشهای پیدا نمیشود و در جایجای آن، از فرم خمیده با شیب نرم استفاده شده است. طراحی آیندهنگرانه و سایبورگی MSI شاید برای هرکسی جذاب نباشد، اما قطعا طرفداران پروپاقرصی در میان گیمرها پیدا میکند.
خوشبختانه از تغییر رنگهای عجیب و غریب روی پوشش بدنه خبری نیست و MSI در Aegis Ti5 از رنگهای مشکی و خاکستری محبوب گیمرها بهره گرفته است تا تضاد بصری مدنظرش را ایجاد کند. ترکیب شاسی فلزی و پوشش پلاستیکی، بدنهی Aegis Ti5 را تا حد خوبی نسبت به ضربه مقاوم کرده است. MSI با طراحی بدون روزنهی بدنه، روند متداول دیگری را نقض کرده است تا با یکپارچهتر کردن دستگاه، حس و حال سایفای را هرچه بیشتر به گیمرها القا کند.
تقریبا نیمی از قسمت میانی کیس به یک نوار عریض سیاه و براق اختصاص یافته است که نمای روبهرو و بالای کیس را دربر میگیرد. بقیهی نواحی بدنه را پوشش خاکستری مات میپوشاند که با حاشیههای فرورفته شیاردار، به بخش سیاه متصل میشود. دو نوار نازک نورپردازی RGB روی این قسمت تعبیه شده تا تضاد نورها با رنگ سیاه، نورپردازی را به بهترین نحو نمایان کند. در بخش بالای نمای روبهرو، دایال (Dial) منحصربفرد Aegis Ti5 قرار دارد که نظیرش را در محصولات مشابه ندیدهایم و به عنوان میانبری برای تغییر تنظیمات مختلف سیستم مورد استفاده قرار میگیرد.
در بخش بالای کیس، مجموعهی کوچکی از چند درگاه در کنار دکمهی پاور جای گرفتهاند. MSI نمای هیجانانگیزی از فنهای خنککنندهی کارت گرافیک RTX 3090 در قسمت بالای کیس به گیمرهای همیشه کنجکاو ارائه کرده است که نورپردازی هماهنگ با سایر بخشها، جذابیت دیداری آن را دو چندان میکند. دو بازوی کوچک جمعشونده در دو سمت نمای بالا تعبیه شدهاند که میتوان از آنها برای قرار دادن هدفون یا کابلهای متصل به کیس استفاده کرد.
دیوارههای اطراف کیس، محل قرارگیری فنهای قدرتمند Aegis Ti5 هستند که با دریچههای مشکی ریز و نوار نورپردازی از پوشش خاکستری بدنه تفکیک میشوند. دیوارهی پشتی Aegis Ti5 نیز مجموعهی کاملی از درگاهها و یک دریچهی فن را در خود جای داده است. سیلندر افقی زیر کیس محل قرار گرفتن پاور ۸۵۰ واتی دستگاه است که با نوار نورپردازی RGB احاطه میشود.
دو پایهی فلزی مستحکم اما غیر هماندازه، وزن ۱۵٫۶ کیلوگرمی Aegis Ti5 را به بهترین نحو مدیریت میکنند. همانطور که از وزن Aegis Ti5 میتوانید حدس بزنید، با یک کیس غولپیکر طرف هستیم که ابعاد آن به ۵۱۱ × ۲۳۹ × ۵۵۱ میلیمتر میرسد، بنابراین شاید قرار دادن آن روی میز گزینهی چندان عاقلانهای نباشد.
درگاههای کیس گیمینگ Aegis Ti5
مجموعهی درگاههای کیس گیمینگ Aegis Ti5 در هر دو پنل جلو و پشت آن تعبیه شدهاند. در پنل جلو، دو درگاه USB 3.2 Gen 1 Type-A، یک جک ۳٫۵ میلیمتری هدفون، یک جک ۳٫۵ میلیمتری میکروفون و یک درگاه USB 3.2 Gen 2 Type C جای گرفتهاند که برای اتصال دانگل ماوس و کیبورد و هدفون/میکروفون کافی هستند.
طبق انتظار، مجموعهی کاملتر درگاهها را میتوان در پنل پشت کیس یافت که شامل ۵ درگاه صدا، یک درگاه اپتیکال S/PDIF، دو درگاه شبکه RJ45 (2.5G و 1G)، سه درگاه USB 3.2 Gen 2 Type-A، یک درگاه USB 3.2 Gen 2×2 Type C با سرعت انتقال دادهی بیشینهی ۲۰ گیگابیت بر ثانیه (۲ برابر سرعت انتقال Gen 2)، یک درگاه تاندربولت ۴ با پشتیبانی از Diplay Port 1.4a و همچنین شارژ معکوس ۶۰ وات و سازگار با USB 4، یک درگاه HDMI 2.0b با پشتیبانی از HDR و رزولوشن 4K با نرخ فریم ۶۰ هرتز، یک درگاه PS/2 و در نهایت دو درگاه USB 2.0 میشود. بعلاوه، کارت گرافیک نیز یک درگاه HDMI 2.1 و سه Display Port 1.4a در اختیار میگذارد که با استفاده از درگاه HDMI 2.1 میتوان بازیها را در رزولوشن 4K با نرخ فریم ۱۲۰ هرتز اجرا کرد.
در کنار درگاههای ارتباطی، کیس گیمینگ Aegis Ti5 به وایفای 6E هم مجهز است که علاوه بر پشتیبانی از باند فرکانسی ۲٫۴ و ۵ گیگاهرتز، در باند ۶ گیگاهرتز نیز کار میکند. امکان ارتباط با بلوتوث ۵٫۱ نیز برای Aegis Ti5 درنظر گرفته شده است.
سختافزار و تجربه بازی کیس گیمینگ Aegis Ti5
جدیدترین مدل کیس گیمینگ Aegis Ti5 به پردازنده Core i9-11900K اینتل مجهز شده است. اینتل ادعا میکند که پردازندههای نسل ۱۱ عملکرد نسل پیشین خود را ۲۲ درصد بهبود میدهد. واحد CPU در این پردازنده از هشت هسته و ۱۶ رشتهی پردازشی تشکیل میشود و هستهها به ۱۶ مگابایت حافظه کش L3 دسترسی دارند. فرکانس پایهی CPU برابر با ۳٫۵۰ گیگاهرتز است و روی کاغذ میتواند به فرکانس توربوی ۵٫۳۰ گیگاهرتز برسد. توان طراحی حرارتی CPU به صورت پیشفرض ۱۲۵ وات درنظر گرفته شده است، اما شرکتهای سازنده میتوانند بسته به قدرت خنک کنندگی سیستمهایشان، توان طراحی حرارتی را تا ۹۵ وات پایین بیاورند که فرکانس پایه نیز در چنین حالتی به ۳ گیگاهرتز کاهش مییابد.
برای پردازشهای گرافیکی، پردازندهی 11900K از واحد پردازش گرافیکی UHD Graphics 750 بهرهمند شده است که حافظهی بیشینهای برابر ۶۴ گیگابایت را پشتیبانی میکند و با ۳۲ واحد پردازشی، قادر است محتوای 4K را با نرخ فریم ۶۰ هرتز نمایش دهد.
اما نقطهی قوت کیس گیمینگ MSI قطعا به کارت گرافیک قدرتمند RTX 3090 انویدیا با فرکانس پایهی ۱٫۳۹ گیگاهرتز باز میگردد که از ۱۰۴۹۶ واحد پردازشی CUDA بهرهمند شده است و حافظهی GDDR6X آن با ظرفیت ۲۴ گیگابایت، از باس ۳۸۴ بیتی برای دستیابی به پهنای باند ۹۳۵٫۸ گیگابایت بر ثانیه استفاده میکند. توان RTX 3090 در محاسبات با دقت FP16 به ۳۵٫۷ ترافلاپس میرسد که حدود ۲۰ درصد بهتر از RTX 3080 است. در شرایط بوست شده، فرکانس بیشینهی کارت گرافیک انویدیا روی کاغذ میتواند به ۱٫۷۰ گیگاهرتز برسد.
پردازندهی 11900K اینتل از حافظههای DDR4-3200 با فرکانس ۱۶۰۰ مگاهرتز پشتیبانی میکند و با چهار اسلات، میتواند میزبان ۱۲۸ گیگابایت رم باشد. کیس گیمینگ Aegis Ti5 با استفاده از ۴ ماژول ۳۲ گیگابایتی DDR4-3200، از بیشترین ظرفیت حافظهی پشتیبانی شده در 11900K بهرهمند است. درحالیکه به عرضهی حافظههای DDR5 نزدیک میشویم، پشتیبانی از نسل جدید حافظههای DDR میتوانست مزیت بزرگی برای سیستم گرانقیمت MSI به حساب بیاید.
کیس Aegis Ti5 به دو ترابایت حافظهی ذخیرهسازی SSD سامسونگ با رابط NVMe PCIe 4x و یک ترابایت حافظهی ذخیرهسازی HDD مجهز شده است. با وجود اتصال PCIe نسل ۴، عمل خواندن و نوشتن در حافظهی ذخیرهسازی Aegis Ti5 با سرعت خیرهکنندهی ۶٫۶ و ۴٫۹ گیگابایت بر ثانیه انجام میشود تا نصب و لود شدن بازیها در کوتاهترین زمان ممکن صورت بگیرد.
برای اطلاع از چندوچون چینش سختافزار داخلی و قابلیت ارتقای سیستم، دسکتاپ گیمینگ Aegis Ti5 را کالبدشکافی کردیم. با برداشتن پوشش سمت راست کیس، دو فن خنککنندهی کناری را میبینیم که پس از عبور از آنها، سختافزار قدرتمند Aegis Ti5 نمودار میشود. MSI مانور زیادی روی سیستم خنککنندگی Aegis Ti5 میدهد و برای بهتر خنک شدن سیستم، CPU و GPU را در دو محفظه جداگانه قرار داده است؛ CPU در محفظهی بزرگتر پایین و کارت گرافیک RTX 3090 در محفظهی جمعوجورتر بالای کیس جای گرفتهاند.
برای خنکسازی CPU-ی هشتهستهای اینتل، MSI علاوه بر دو فن خنککنندهی کناری، از «خنککنندهی مایع» اختصاصی خود روی برد اصلی بهره گرفته است. تایوانیها ادعا میکنند که با وجود چنین سیستمی، حتی در پردازشهای بسیار سنگین، با کنترل دما، عملکرد در بهترین حالت خود باقی میماند. با توجه به اینکه انویدیا کارت گرافیک قدرتمند خود را به سه فن خنککننده مجهز میکند، MSI سیستم خنککنندهی جداگانهای برای آن در نظر نگرفته است.
روی برد اصلی، چهار اسلات حافظهی DDR4 قابل مشاهده هستند که با چهار حافظهی ۳۲ گیگابایتی اشغال شدهاند. دو SSD یک ترابایتی سامسونگ نیز روی برد اصلی قرار گرفتهاند که ارتباطشان با برد اصلی را از طریق رابط NVMe PCIe 4x برقرار میکنند. MSI حافظهی ذخیرهسازی HDD را به زیر کیس و خارج از محفظهی دربرگیرندهی بخشهای سختافزاری انتقال داده است.
با کنار زدن پوشش سمت چپ کیس، پشت برد اصلی نمودار میشود. MSI برای خنککردن بخش VRM (ماژول تنظیم ولتاژ)، از یک فن کوچکتر بهره برده است. درواقع دمای VRM پارامتر مهمی در سیستمها تلقی میشود و باید بدون سیستم خنککننده، همواره بین ۸۰ تا ۱۰۰ درجه باقی بماند.
برای اینکه گیمرها بتوانند بیشترین کنترل را روی سیستم پرقدرتشان داشته باشند، MSI نرمافزارهای MSI Center یا Dragon Center را در نظر گرفته است. در این نرمافزارها امکان انتخاب بین سناریوهای Silent, Balanced یا Extreme Performance وجود دارد تا کاربر بسته به نوع عملکرد مورد انتظارش از سیستم یکی از آنها را انتخاب کند. البته با استفاده از گزینهی Customize میتوان با تغییر پارامترهای مختلفی همچون فرکانس CPU، فرکانس GPU، فرکانس حافظه و ولتاژ پردازنده، یک پروفایل شخصیسازی شده نیز تنظیم کرد.
منوی Hardware Monitoring در نرمافزارهای کنترلی MSI، امکان پایش عملکرد بخشهای مختلف سیستم را در هر لحظه را فراهم میکند. امکان تغییر الگوی نورپردازی کیس Aegis Ti5 و تغییر دادن انیمیشن استندبای دایال نیز از طریق نرمافزار Dragon Center فراهم شده است.
از آنجایی که خروج از بازی و اجرا کردن نرمافزار برای تغییر تنظیمات سیستم کار چندان خوشایندی نیست، MSI از یک میانبر منحصربفرد در این راه بهره گرفته و کیس Aegis Ti5 را به یک دایال گیمینگ (Gaming Dial) سختافزاری برای تغییر پارامترهای مختلف سیستم مجهز کرده است. روی دایال MSI نمایشگری تعبیه شده است تا بتوان بدون نیاز به خروج از بازی، تنظیمات مدنظر را روی آن مشاهده و اعمال کرد. کاربران میتوانند از بخش تنظیمات مخصوص همین دایال در نرمافزارهای MSI Center یا Dragon Center، تا پنج دستور مختلف را به آن تخصیص دهند که تغییر سناریوی عملکرد سیستم، تنظیم صدا، عوض کردن موسیقی در حال پخش و نمایش عملکرد سختافزار روی نمایشگر دایال، کاربردیتر از سایر دستورها هستند.
یکی دیگر از قابلیتهای جالب دایال گیمینگ MSI امکان تعیین میانبر (Shortcut) است تا بتوان بین حداکثر پنج بازی یا برنامه سوییچ کرد. کافی است در بخش تنظیمات دایال در نرمافزارهای MSI، یکی از پنج دستور قابل انتخاب دایال را به میانبرها اختصاص دهید و سپس محل ذخیرهی برنامهها، بازیها یا حتی فایلهای مدنظرتان را وارد نرمافزار کنید. با انتخاب هرکدام از آنها روی دایال و بدون نیاز به انجام کوچکترین حرکت اضافهای با ماوس و کیبورد، برنامهی مدنظرتان اجرا میشود و همزمان میتوانید بین هرکدام از این برنامهها هم جابهجا شوید.
بین سیستمهایی که تابهحال در زومیت بررسی شدهاند، لپتاپ گیمینگ ROG Strix G15 ایسوس با کارت گرافیک قدرتمند RTX 3060 موبایل توانسته بود بهترین عملکرد را از خود نشان دهد. اما همانطور که انتظار میرفت، Aegis Ti5 به مدد سختافزار فضاییاش، با اقتدار مقام بهترین سیستم زومیت را از آن خود میکند. این برتری در پردازشهای مبتنی بر GPU خود را بیشتر نشان میدهند، جایی که RTX 3090 در تمام سناریوها، RTX 3060 موبایل را با برتری دو برابری به گوشهی رینگ میراند. از لحاظ توان محاسباتی CPU، پردازندهی Core-i9 11900K اینتل با ۲۲ درصد برتری در پردازشهای تکهستهای و ۲۵ درصد عملکرد بهتر در پردازشهای چندهستهای از پردازندهی Ryzen 9 5900HX موبایل با هشت هسته پیشی میگیرد.
کیس گیمینگ Aegis Ti5 در کاربریهای حرفهای نیز رکوردهای جدیدی را از خود به جای میگذارد. دسکتاپ MSI رندر مدل BMW در نرمافزار Blender را ۷۵ درصد سریعتر از سیستم مرجع زومیت و ۵۳ درصد سریعتر از لپتاپ گیمینگ Strix G15 ایسوس انجام به انجام رساند. در ادامه، Aegis Ti5 تنها به ۹۰ ثانیه زمان نیاز داشت تا ویدیوی معیار 4K HDR زومیت به طول ۹۰ ثانیه را در نرمافزار HandBrake و با انکد سختافزاری H.264 به ویدیوی Full HD تبدیل کند؛ یعنی ۴۹ درصد سریعتر از سیستم مرجع .
جمعبندی
کیس گیمینگ Aegis Ti5 قویترین سختافزار مورد نیاز برای بازی را در اختیار گیمرهایی قرار میدهد که حاضر هستند برای تجربهی آخرین حد تنظیمات گرافیکی و نرخ فریمهای سهرقمی، هزینهی بالایی را به گردن بگیرند.
در صورتی که بتوانید با قیمت سرسامآور و طراحی خاص و منحصربفرد کیس گیمینگ شرکت تایوانی کنار بیایید، با در اختیار داشتن پردازندهی Core i9-11900K اینتل، کارت گرافیک RTX 3090 انویدیا و ۱۲۸ گیگابایت حافظهی DDR4-3200، میتوانید حداقل تا زمان به بازار آمدن حافظههای DDR5، یکی از قویترین سیستمهای بازی را در اختیار داشته باشید.
منبع : زومیت